Twoja przeglądarka nie obsługuje skryptów JavaScript - działanie strony jest mocno ograniczone.

Szczegółowe informacje o rodzaju wsparcia udzielanego przez sektorową wspólnotę EIT Food.

.

EIT Food działa w oparciu o misje, których celem jest rozwiązywanie wyzwań kluczowych dla sektora rolno-spożywczego.

Jakie są nasze trzy Misje?

Zrównoważony rozwój i pozytywne zmiany klimatyczne

Dążymy do neutralnego klimatycznie systemu żywnościowego, przez zmniejszanie emisji CO2. Jak to osiągamy?

  • pomagamy rolnikom i producentom w przejściu na rolnictwo regeneratywne,
  • z naszymi partnerami tworzymy innowacje umożliwiające ograniczenie marnotrawienia żywności i strat podczas produkcji,
  • wspieramy konsumentów, by ich wybory promowały gospodarkę o obiegu zamkniętym.
Zdrowsze życie i zapobieganie niezakaźnym chorobom przewlekłym dzięki odpowiedniemu odżywianiu

Naszym celem jest poprawa jakości życia przez większy dostęp do niedrogich, zdrowszych produktów i wiarygodnych informacji przyjaznych konsumentom.

Budowanie zaufania konsumentów i transparentności

Pragniemy współtworzyć odporny na kryzysy, godny zaufania system żywnościowy, który zapewni większe bezpieczeństwo dzięki cyfrowym, przejrzystym łańcuchom dostaw.

Projekty i programy EIT Food są współtworzone przez różne podmioty z branży rolno-spożywczej: uczelnie, centra badawcze, przedsiębiorstwa. Pomysły można zgłaszać przez cały rok. Ich inicjatorem może być dowolna instytucja, która zaproponuje je poprzez ramowy mechanizm – Impact Funding Framework.

Dedykowany serwis EIT Food HIVE publikuje bieżące doniesienia i informacje dla społeczności profesjonalistów i entuzjastów innowacji w obszarze żywności skupionej wokół EIT Food. Wszystkie działania są współtworzone przez partnerów wspólnoty, poniżej prezentujemy wybrane przykłady.

 

Edukacja:

Studia magisterskie – Program studiów magisterskich, które oferują nie tylko edukację technologiczną na najwyższym, europejskim poziomie, ale też unikalną wiedzą na temat działania systemów żywnościowych, zarządzania innowacjami, rozwoju przedsiębiorczości i tworzenia startupów. Dają możliwość poznania dwóch różnych uczelni podczas studiów i rozwoju umiejętności w międzynarodowym środowisku.

Programy dla studentów i doktorantów – Unikalna szkoła doktorska, która pomaga zdobyć unikalne połączenie wiedzy technologicznej z mocnym zapleczem w dziedzinach innowacyjności i przedsiębiorczości.

Specjalistyczne kursy i szkolenia – Nasze kursy online są otwarte dla wszystkich, skierowane do wynalazców, przedsiębiorców, pracowników przemysłu na różnym etapie kariery, ale też do zwykłych konsumentów. Znajdziesz wśród programy poświęcone zagadnieniom technologicznym i biznesowym.

Programy wsparcia i innowacji:  

  • Seedbed Incubator – Sześciomiesięczny program, który ma na celu przekształcenie innowacyjnych pomysłów i przełomowych badań w zweryfikowane przez rynek propozycje biznesowe. Program zapewnia uczestnikom światowej klasy szkolenia i coaching w zakresie rozpoczynania działalności gospodarczej w celu zidentyfikowania ich podstawowych założeń biznesowych oraz wsparcie w dopracowaniu oferty i sposobów konkurowania na rynku.
  • The EIT Food Accelerator Network (EIT FAN) – Program łączy młode, innowacyjne firmy rolno-spożywcze z wiodącymi w branży partnerami korporacyjnymi i badawczymi w celu pilotażu ich technologii i osiągnięcia ostatecznego celu – pomyślnego wprowadzenia na rynek.
  • RisingFoodStars – Stowarzyszenie dla odnoszących sukcesy, innowacyjnych, młodych przedsiębiorstw rolno-spożywczych (a zarazem program dla scaleup-ów) umożliwiające swoim członkom uczestnictwo we wszystkich działaniach EIT Food jako pełnoprawni partnerzy wspólnoty. Sieć pozwala przedsiębiorstwom rolno-spożywczym wejść na wyższy poziom współpracy z międzynarodowymi liderami branży i stać się innowatorami przyszłości.

Dodatkowe programy wsparcia i innowacji dla naszego regionu:

  • Challenge Labs: dla młodych profesjonalistów i innowatorów. Naucz się innowacyjności i technik design thinking oraz rozwiąż najpilniejsze problemy przemysłu spożywczego.
  • Jumpstarter: dla pomysłodawców. Przekształć swój innowacyjny pomysł w rozwijający się biznes Zdobądź nowe umiejętności, stwórz model biznesowy, dopracuj go z naszymi ekspertami, przetestuj i wygraj nagrody, pozwalające na założenie nowej firmy.
  • TeamUp: dla wybitnych technologów i profesjonalistów. Znajdź partnera aby przyspieszyć rozwój Twojego innowacyjnego rozwiązania rolno-spożywczego. Uzyskaj szkolenie, mentoring i finansowanie.
  • Test Farms: dla startupów i osób indywidualnych posiadających innowacyjne rozwiązania dla branży agritech. Program, który łączy start-upy rolnicze z farmerami i terenami testowymi. Pomagamy innowacyjnym, początkującym firmom z branży agrotechnicznej w testowaniu i walidacji ich produktów i usług oraz prezentowaniu klientom i inwestorom korzyści z ich stosowania.
  • Sales Booster: dla startupów z produktem gotowym do sprzedaży. Odkryj i wejdź na europejski rynek sektora rolno-spożywczego.
  • EWA (Empowering Women in Agrifood) – dla przedsiębiorczyń na wczesnym etapie rozwoju ich ścieżki biznesowej. Celem tego programu jest motywowanie i wyposażenie ich w odpowiednią wiedzę, pewność siebie i sieci kontaktów, aby z powodzeniem zakładały i rozwijały trwałe przedsiębiorstwa.
  • Rolnictwo regeneratywne – program mentoringowy dla rolników, przedsiębiorstw rolno-spożywczych i konsumentów, mający na celu skalowanie praktyk regeneracyjnych w Europie. Celem jest szerzenie wiedzy i budowa europejskiej społeczności podmiotów zajmujących się dobrymi praktykami wspierającymi środowisko w produkcji rolnej.
  • InfraBooster – program wspierający uczelnie i instytutu naukowe posiadające specjalistyczną infrastrukturę badawczą. Celem jest pomoc w tworzeniu usług dla przedsiębiorstw i podmiotów zewnętrznych, które pozwolą wykorzystać potencjał wiedzy naukowej zespołów i technicznych możliwości infrastruktury do kreowania innowacji w biznesie.
  • Laboratoria społeczne (RIS Consumer Engagement Labs) – program tworzenia (ko-kreacji) nowych produktów i usług przy wsparciu konsumentów, w którym uczelnie i ośrodki badawcze, korzystając z unikalnej metodologii organizują społeczne laboratoria z grupami konsumentów. Efekt to konkretne nowatorskie produkty opiniowane, rozwijane i wprowadzane na rynek przez partnerów biznesowych programu.

Dedykowany serwis EIT Food HIVE publikuje bieżące doniesienia i informacje dla społeczności profesjonalistów i entuzjastów innowacji w obszarze żywności skupionej wokół EIT Food.

Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć na stronie: polityka prywatności.