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Question 1. As you may know many Polish organisations use the internal regulations on 

project bonuses which are rather general and flexible. At the moment some of them started 

to debate on the adequate changes to be carried out in their internal regulations, especially 

focussing on objective conditions triggering the bonuses in order to be able to charge them 

to H2020 projects. The major difficulty lies in the fact that the rules of different national 

funders vary a lot. They indeed may fit into general and flexible regulations, based on ranges 

(e.g. up to 300%). In situation when the internal regulations are stricter and based on fixed 

levels of bonuses, in many cases it will be just not feasible for the organisations to establish 

set of rules applicable equally to projects provided by all the funders. In these circumstances 

the only reasonable solution seems to be exclusion some kinds of projects for which the 

amounts are defined by the funder and are not compatible with the amounts set up by the 

organisation. Please find below examples of such exclusions with our kind request to 

comment on their eligibility in the context of H2020. 

 

Suggested entries in the internal regulations: 

 

Example 1: the internal rules provide that the hourly rate for work in the externally 

funded projects will be 250% of basic salary unless the funder accepts only a lower 

amount (e.g. in NCN projects amounts defined by the funder are usually lower that 

these to be indicated in the internal rules). 

 

Example 2: the internal rules provide that the hourly rate for work in the externally 

funded projects will be 250% of basic salary unless the funder defines other levels 

(e.g. in FNP projects the suggested amounts defined by the funder are higher that 

these to be indicated in the internal rules. It is worth mentioning that the high levels 

of FNP are not obligatory, only suggested, but yet commonly used). 

 

Example 3: the internal rules provide that the hourly rate for work in the externally 

funded projects will be 250% of basic salary with exception of projects funded by 

NCN, FNP and other funders defining levels of the project remuneration. 

 

Reply:   
 
We understand that: 
 

− the purpose of the question is to assess if the internal rules may set an exception for 
projects in which the funder fixes the remuneration level, 
 

− the percentage given (i.e. 250 %) is just an example, and the purpose of the question 
is not to analyse the level of the project bonus.  

 
Against this background we conclude that:  
 
Example 1 would be generally compatible with the Horizon 2020 provisions on additional 
remuneration.  
 
Example 2 could be acceptable but only if the 'other levels' defined by the funder are 
obligatory (not just suggested). 
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Example 3 could also be used. Yet, we would suggest removing the explicit references to 
NCN and FNP and keeping only a general reference to funders defining obligatory levels of 
project remuneration (e.g. to avoid having to update the internal rules if there are later on 
changes affecting the rules of these fund providers; or if there are new funders with 
mandatory remuneration rules). However, please note that, as we stated for Example 2, the 
exception should cover cases in which the funder ‘defines’ the level of remuneration. We 
understand that (apparently) FNP does not define the level of remuneration, just suggests it. It 
should therefore not be covered by the exception. 
 
In all three cases, to avoid possible misinterpretations we would recommend to precise in the 
internal rules what will be considered as the basic salary: for example, does it include items 
like family allowances? 
 
Finally, please note that the general conditions for eligible costs must also be complied with. 
For example, Article 6.1.(vii) provides that for the cost to be eligible they must be 
'reasonable'. In the same vein, Article 6.5.(viii) provide that 'excessive or reckless 
expenditure' are ineligible costs. As you know salaries are not homogeneous among Polish 
beneficiaries and may vary largely even within the same organisation. In the extreme situation 
(highest salaries), multiplying the basic salary by (for example) 250 % may result in a level of 
personnel costs incompatible with the abovementioned cost eligibility conditions. In other 
words, even if the examples above may be compatible with the Horizon 2020 provisions on 
additional remuneration, this does not imply that all resulting costs would be automatically 
eligible. It may be advisable to set out also in the internal rules a maximum level of 
remuneration (e.g. up to a maximum of X € per hour). 
 

 

Question 2. Does the decision (described above) to exclude in the internal regulation 

projects provided by the particular funder (e.g. NCN or FNP) influence the way of deciding 

the national project reference? Should the national project reference in these cases be 

decided based on all national projects that are closest to the H2020 action including NCN 

and FNP projects or based on national projects that are closest to the H2020 action but 

excluding NCN and/or FNP projects? 

 

Reply: As explained in the AGA, if the national law or the internal rules set up different 
remuneration levels for different types of national projects (or for different work within the 
projects), the reference will be the one applicable to the type of project/work that is closest to 
the H2020 action.  
 
Therefore, if the type of national projects closest to the specific Horizon 2020 action is, for 
example, an NCN project and if specific remuneration rules (not the general rules) apply to 
those projects, the national projects reference for that Horizon 2020 action would be the one 
resulting from the rules applicable to NCN. 
 
 

Question 3. Internal regulation provides that the hourly rate for work in the international 

cooperation projects (funded by national, EU or international funders) will be 250% of basic 

salary.  Should the national project reference in this case be decided based on all national 
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projects that are closest to the H2020 action or rather based on national projects focusing 

on international cooperation (e.g. realised in the consortium…)? 

 

Reply: If that would be the only rule for project-bonuses in the internal regulations, the 
national project bonus would be 250 % of the basic salary if it was paid at least once in an 
international cooperation project funded by a national programme. 
 
 

Question 4. Organisation implements new internal regulation based on the objective 

conditions from 1.03.2018 and will be paying bonuses based on this regulation from this 

moment. Could it be acceptable to include a kind of transition rule indicating that in case of 

already running projects (or already submitted proposals) the regulation will apply only if it 

is possible in terms of budget accessibility (bonuses due according to the regulation will not 

have to be paid if sufficient amounts are not foreseen in the project budget)? 

 

Reply: A simple way to implement such limitation would be to set out in the internal rules 
that the new conditions for bonuses would only apply to projects for which the proposal was 
submitted after a given date (e.g. the date in which the new internal rules become applicable). 

 

 

Question 5. We would like to notice that indication concerning average remuneration of 

the employee in the previous financial year in AGA (p.61)  “ If the remuneration included 

ineligible items (e.g. profit distribution, arbitrary bonuses) those must also be removed”  

seems to be inconsistent with what was written in the explanation we have got in 

September this year : 

 

“…in order to use the average, the beneficiary should not have either relevant applicable 

national law or internal rules setting the remuneration for national projects. In that context, 

the salaries paid could be included in the average even if they were decided only on the 

discretion of the management…”  

 

Reply: Thank you very much for this remark. We understand that the current wording of the 
AGA in that regard may indeed be misleading. We will review this part of the guidance for 
the forthcoming update of the AGA. 


