Twoja przeglądarka nie obsługuje skryptów JavaScript - działanie strony jest mocno ograniczone.

Dzień Informacyjny: Bezpieczeństwo żywnościowe i biogospodarka w programie Horyzont 2020

Data i czas:
10/10/2018  09:30 - 15:00
Miejsce:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Organizator
KPK PB UE
Współorganizator
SGGW

Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych Unii Europejskiej wraz ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie ma przyjemność zaprosić na Dzień Informacyjny poświęcony 2. Wyzwaniu Społecznemu w programie Horyzont 2020: „Bezpieczeństwo żywnościowe, zrównoważone rolnictwo i leśnictwo, badania mórz i wód śródlądowych oraz biogospodarka”, który odbędzie się  10 października 2018 r. w Warszawie.

W trakcie Dnia Informacyjnego przedstawimy nowe możliwości jakie naukowcom i przedsiębiorcom daje udział w programie Horyzont 2020 oraz poruszymy kwestie związane z budowaniem konsorcjów, składaniem wniosków i ich oceną.

Miło nam poinformować, że swoją obecność potwierdzili już:

  • dr Tomasz Calikowski, przedstawiciel Komisji Europejskiej i Dyrekcji Generalnej ds. Badań Naukowych i Innowacji, który zapozna uczestników spotkania z bieżącą tematyką konkursów w obszarze 2. Wyzwania Społecznego na 2019 rok,
  • Prof. dr hab. Piotr Stypiński z Wydziału Rolnictwa i Biologii Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, który podzieli się z uczestnikami swoimi doświadczeniami z pozyskania i realizacji dwóch projektów finansowanych przez program Horyzont 2020: EuroDairy oraz SUPER-G,
  • Pani Justyna Kulawik-Dutkowska reprezentująca inicjatywę EIT Food, która przedstawi  możliwości współpracy pomiędzy  podmiotami z Polski i Europy w obszarze badań, biznesu i edukacji w ramach EIT Regional Innovation Scheme (EIT RIS).

Tematyka konkursowa oferuje współpracę międzynarodową wielu podmiotom takim jak instytucje naukowe, przedsiębiorcy, grupy producenckie, klastry z sektora rolno-spożywczego czy ośrodki doradztwa rolniczego. Program Pracy na lata 2018-2020 można pobrać tutaj.

Data otwarcia naboru wniosków do konkursów na 2019 rok: 16 października 2018 r. Łączny budżet na sfinansowanie 35 tematów wynosi ponad 466 milionów euro. Wnioski można składać w ramach następujących konkursów:

Spotkanie odbędzie się w budynku  SGGW przy ulicy Rakowieckiej 30 w Warszawie. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny ale wymaga wcześniejszej rejestracji (poniżej).

 

PREZENTACJE ze spotkania:

dr Tomasz Calikowski (DG RTD, Komisja Europejska) – 1) Nowości i przegląd konkursów na 2019 rok w 2. Wyzwaniu Społecznym

prof. dr hab. Piotr Stypiński (SGGW) – 2) Doświadczenia w realizacji projektu H2020

Bożena Podlaska (KPK PB UE) – 3) Polskie uczestnictwo w we wnioskach i projektach PR Horyzont 2020

BioHorizon SC2 and KET-B Brokerage Event 2018 (wideo) – 4) https://youtu.be/sb7oY7W8Jx8

Justyna Kulawik-Dutkowska (CLC EIT-Food North) – 5) Wspieranie innowacyjności sektora rolno-spożywczego na przykładzie EIT Food

dr inż. Tomasz Mróz (KPK PB UE) – 6) KET-Biotechnology: Przegląd tematów w konkursie na 2019 rok

dr inż. Tomasz Mróz (KPK PB UE) – 7) Instrument MŚP: Możliwości dla małych i średnich przedsiębiorstw

Zaproszenie na Dzień informacyjny (16 października) – Energia, Środowisko, Materiały dla energii i Przemysł procesowy

 

 

Rejestracja

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.

Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć na stronie: polityka prywatności.